October 2016

Light in the Lowcountry

Author: Special to CH2 | Photographer: JOSH GIBSON

When a couple from Pennsylvania recently purchased a home in Palmetto Bluff, they were excited about the beautiful property and expansive views of the marsh and May River. The interiors, however, needed a dramatic update to lighten up the spaces and capture the Lowcountry feel while highlighting the gorgeous views around the property.

KS McRorie Design teamed up with the new owners and Simpson Construction to bring the house back to life and reflect the couple’s personalities and entertaining lifestyle. “The house was extremely dark and heavy feeling with lots of stained wood walls and cabinetry,” says Kelley McRorie, Principle at KS McRorie Design.

“Our challenge was to figure out ways to lighten up the entire home by opening up some of the small spaces, allowing more light and flow through the floorplan as well as changing many of the finishes in the house to create a brighter, more airy atmosphere.” They were able to integrate some of the original beams and brickwork that worked well with the new, neutral color scheme. “We incorporated a lot of reflective materials like antique mirror and metals along with fabrics in creamy ivory and gilt tones for pops of brightness.”

An antiqued mirror front cabinet hides a TV in the new sitting room off the living room-formerly a porch-where the owners love to relax and enjoy the views. The table is on a hydraulic lift and can function as a dining or cocktail table, making the space truly flexible.

The living room was expanded out onto a previous porch and now allows more room for entertaining friends and family.

New white cabinetry and marble tops in the kitchen blend beautifully with pre-existing wood beams. The newly added back pantry makes for great prep space while entertaining.

The master bedroom, painted in a slightly darker shade of grey than the rest of the home, is a tranquil retreat. Most of the design emphasis is on textural contrasts rather than patterns or colors that would have competed with the marsh views.

In a small room once used as an office, McRorie created an intimate reading nook with a luxe feel, incorporating gilt cork wallcovering and luxurious cut velvet fabric on the chaise.

Let Us Know what You Think ...

commenting closed for this article


Social Bookmarks